Amikor egy üzlet beindul, a barátból ellenség lesz, és hirtelen mindenki részesedni akar a sikerből. James Cameron utolsó filme, az Avatar a tavalyi év legnagyobb blockbustere volt, rekordbevélelével megdöntött minden csúcsot. A 3D-s látványvilág okozta vizuális orgia elkápráztatta a mozinézőt, de sokan támadták az alkotást a történet és a Cameronra oly jellemző önkény miatt.

Azt már tudjuk, hogy sokak szerint a forgatókönyv nem más, mint a Pocahontas-történet modern köntösbe bújtatása. De most egy újabb fordulat állt be.

A rendező helyzetét az sem könnyíti, hogy már elismerte, a Terminátor - A halálosztó (The Terminator, 1984) alapötletét egy 60'-as TV sorozat, a The Outer Limits két epizódja adta, amit Harlan Ellison írt.

A Guardian arról számolt be, hogy az orosz mozinézők számára nem volt teljesen idegen az Avatar története. Nagyon is emlékeztette őket a Sztrugackij-fivérek regényciklusára (The Noon Universe), ami magába foglalja többek közt a Menekülési kísérlet és a Nehéz istennek lenni című műveket is.

Nézzük a vitatott tételeket:

1. A Sztrugackij-fivérek által megálmodott bolygó neve Pandora, ami erdővel borított, meleg és párás levegőjű. Csakúgy, mint az Avatarban.

2. A cselekmény a XXII. században játszódik. Csakúgy, mint az Avatarban.

3. A könyvben az őslakókat Nave-nek hívják. Az Avatarban pedig Na'vi-nak.

Ugyanakkor mentségül több különbséget is említ az angol lap: a könyvben két emberszerű faj lakja a Pandorát, míg a filmben csak egy. Továbbá a filmbeni vad bolygóval szemben a Sztrugackij-fivérek által megálmodott bolygó egy gyógyhely.

A testvérpáros ma is élő tagja, Arkagyij tagadta, hogy támadta volna James Cameront az állítólagos lopás miatt.

forrás: blastr, guardian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrugackij.blog.hu/api/trackback/id/tr242636268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása